Неділя, 05.05.2024, 22:39
Вітаю Вас, Гость
> Головна » 2014 » Листопад » 10 » Методичний тиждень
 12:17 
Методичний тиждень

З 3 по 7 листопада 2014 року в професійно-технічному училищі №50 м. Карлівка проходив методичний тиждень за темою «Від професіоналізму педагога – до креативності учня». В рамках тижня організовано відвідування  відкритих уроків, під час яких педагогічні працівники прагнули  показати свою майстерність, продемонструвати вже опановані ними інтерактивні та інформаційно-комп’ютерні технології. Всі проведені заходи  стали свідченням зростання рівня викладання та педагогічної майстерності викладачів та майстрів виробничого навчання, показали прагнення до творчого пошуку та впровадження новітніх технологій.

Розпочався методичний тиждень з презентації професії «Штукатур, лицювальник-плиточник» в рамках місячника даної професії.

Майстер виробничого навчання Скобилко Н.В. познайомила учнів з історією професії «Штукатур, лицювальник – плиточник». У стародавньому Єгипті збереглися справжні шедеври будівництва – піраміди, серед-яких найкраще збереглася піраміда фараона Хеопса, що була збудована близько 2600 років до нашої ери. За літописом, піраміду увінчала висічена з червоного граніту верхівка, яка не збереглася. Збереглися лише частково лицювальні плитки з білого вапняку. Але впродовж віків і більш за все, під впливом науково - технічного прогресу професія «Лицювальника - плиточника» зазнала багато змін. З'явилися нові машини і механізми, впроваджуються все більш прогресивні оздоблювальні матеріали, сучасні розчини для скріплювання плиток, розроблених на основі нових технологій.

Дана професія розповсюджена в містах і сільській місцевості, має високе суспільно-економічне значення. Будівельні і монтажні організації України, домобудівні комбінати, ремонтні та експлуатаційні управління відчувають постійно потребу в кадрах спеціалістів цієї професії. Саме від фахівців цієї професії нині залежить, чи будуть наші міста і села привабливішими.

Презентація

   

3 листопада 2014 р.

Викладач іноземної мови Пікалова І.М. провела позакласний захід з англійської мови «We are Ukrainians» з учнями груп КК-31 (кухар, кондитер), ТВ-13 тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва. Слюсар з ремонту с/г машин та устаткування. Водій автотранспортних засобів (категорії «В», «С»))».

Мета заходу - виховання в учнів патріотичних почуттів та повторення лексики з теми «Україна». Хлопці та дівчата з цікавістю переглядали відеоролики, розповідали та слухали  вірші, пісні, розгадували кросворди.

Також учасники заходу поділились своїми планами на майбутнє – вивчитись, отримати професію та працювати на благо рідної Батьківщини.

  

В цей же день методист Воскобойнік Н.І. провела з педагогічними працівниками заняття Школи професійної майстерності, тема якого «Культура мовлення педагога». Завдання даного заняття – це сформувати вміння володіти своїм голосом; відпрацювати словесні дії педагога (наказувати – просити; роз’яснювати – позбуватися – пізнавати – стверджувати; здивувати – вражати; кликати); засвоїти вправи на вироблення фонаційного дихання.

4 листопада 2014 р.

Ярмарок розробок виховних заходів.

Мета проведеного заходу - обмін досвідом між класними керівниками та збір коштів на потреби АТО.

Матеріали на виставку подали всі класні керівники груп. Тематика підготовлених розробок цікава та актуальна: « Рідне місто моє», «Правопорушення та відповідальність», «Добро починається з тебе», «День Святого Миколая».

Виручені від продажу кошти передані місцевим волонтерам.

  

Фрагмент уроку з предмету «Основи товарознавства продовольчих товарів», майстер в/н Гузій Н.О.

Під час проведення лабораторної роботи показано роботу учні по визначенню якості молочних продуктів. Навчальну групу майстер виробничого навчання розділила на 3 підгрупи. Для кожної підгрупи підготовлено декілька видів кисломолочних та молочних товарів. Робота учнів полягала у визначенні якості поданого товару: відповідність на смак, запах, колір, консистенцію, маркування, пакування, термін реалізації . А також вказати, що потрібно зробити вразі закінчення терміну товару, та які документи супроводжують товар під час перевезення та реалізації товару.

Кожна підгрупа, попрацювавши над завданням, презентувала свою роботу.

   

Фрагмент уроку з предмету «Інформатика», викладач Іщенко С.І.

Тема уроку: Посилання на комірки інших аркушів та книг. Копіювання формул. Практична робота. Використання формул в електронних таблицях.

Мета фрагменту уроку: Показати, як за допомогою ІКТ можна проводити опитування учнів не витрачаючи час на перевірку їх відповідей, а також економити папір.

Учні виконували перевірку домашнього завдання за допомогою Інтернет-ресурсів у вигляді тестування на персональному сайті викладача sergijischenko.ucoz.ua. На перевірку домашнього завдання було виділено 10 хвилин. Всі результати перевірялися автоматично, тому викладач зразу ж виставив оцінки.

  

Заняття Школи ППД по створенню електронного підручника.

Керівник Шевченко А.І. ознайомила учасників з підручником «Основи роботи в Інтернет», створений викладачем ВПУ №7 м.Кременчука Єфремовою О.Л. в брошурованому вигляді, затверджений навчально-методичною радою НМЦ у Полтавській області. Учасники навчалися методам створення підручника (посібника) у вигляді брошури, отримали методичні рекомендації.

 

5 листопада 2014 р.

Ярмарок виробів з дріжджового тіста (роботи учнів гр. КК-31).

У фойє навчального закладу проведена виставка-продаж, ярмарок творчих робіт учнів групи КК-31, професія «Кондитер» під керівництвом майстра в/н Королько С.Л. з теми «Штучні вироби з дріжджового тіста». Мета даного заходу – це вдосконалення професійних умінь і навичок з даної теми та розвитку більшої зацікавленості своєю професією. Учні виготовили різноманітні види пиріжків з дріжджового безопарного та опарного тіста з різними начинками: повидлом, родзинками, маком, яблуками, горохом, картоплею з грибами у формі човників, конвертиків, квіточок, плетінок; булочні вироби: плюшки, рогалики, равлики та ін.

З великим задоволенням презентували і реалізували свою продукцію. Виручені кошти направлені на допомогу бійцям із зони АТО.

 

Заняття Школи спеціаліста-початківця.

Тема. Педагог на початку шляху.

Мета: підвищення ефективності спілкування педагога-початківця та учнів.

Завдання: актуалізувати проблеми, що виникають при спілкуванні з учнями, здійснити пошук найбільш ефективних способів вирішення конфліктних ситуацій. 

Змагання - навчання «Охорона праці в навчальному закладі» серед працівників навчального закладу.

Тема змагання - «Працюючи наснагу май і  про безпеку добре дбай». Змагання проходило з метою перевірки знань працівників з питань охороні праці та дій в разі виникнення нещасного випадку з учнем на уроці.

  

6 листопада 2014р.

Фрагмент уроку української літератури, викладач Черевко І.В. -

перевірка домашнього завдання (вивченні повісті О. Кобилянської «Земля»).

  1. Учні добирали прикметники, які характеризують образи Михайла та Сави. Викладач записує на підготовленому аркуші названі слова. У спільну частину  - інформація, яка стосується обох персонажів : батьки, земля, будинок, родина.

Висновок: одні батьки виховали різних дітей.

  1. Створення сенкану .

                   Михайло

Працьовитий, чемний

Кохає, шанує, трудиться

Ідеал для односельців

                Господар

                     Сава

Лінивий, брехливий

Пиячить, гуляє, вбиває

Основне  для нього- матеріальне

                            Братовбивця

  1. Асоціації. Учням пропонується назвати  колір, який асоціюється з окремим персонажем та довести своє переконання.Анна – червоний; Сава – чорний; Рахіра – сірий ; Михайло – блакитний.
  2. Створення ейдос – конспектів. Учні показують та захищають свої роботи.
  3. Написання фанфіку. Викладач попередньо знайомить учнів із значенням терміну та пропонує створити учням власне продовження твору. На уроці заслуховуються учнівські роботи та спільно робляться висновки щодо необхідності написання всіма учнями такого виду роботи.

Заняття гуртка «Гурман».

Викладач спецдисциплін професії Вакуленко Н.О. провела чергове засідання гуртка «Гурман», до складу якого входять учні усіх груп «Кухарів, кондитерів». Тема заняття - «Солоне тісто і виготовлення з нього муляжів страв та кондитерських виробів». Під час заняття учні ознайомилися з історією виникнення солоного тіста, способом його приготування, зафарбовування та виготовлення різноманітних виробів. Потім із великим захопленням самостійно працювали над виготовленням виробів, а саме: печива, яєчня з сосискою, морозиво, сосиска в тісті, панно «Троянда».

  

Психолого-педагогічний семінар з елементами тренінгу «Згуртування учнівського колективу».

Коли ми говоримо про формування учнівського колективу, єдиного організму з доволі різних особистостей, то потрібно розуміти, що часто для цього необхідною є допомога педагогічного працівника. Тому з цього питання в училищі було організовано психолого-педагогічний семінар, який носив назву «Згуртування учнівського колективу». На занятті з педагогами обговорили питання: «Що таке колектив», «Особливості підліткового віку», проаналізували деякі проблемні ситуації, які можуть мати місце у навчальному процесі. Протягом заняття класні керівники, майстри виробничого навчання обмінювались досвідом з даного питання. Дана робота є досить актуальною, так як від того, чи комфортно дитині в навчальному закладі залежать і її емоційний стан, її успіхи у навчанні.

  

Майстер-клас з вегетативного розмноження сенполій.

Викладач біології Ківшик А.І. провела майстер – клас для педагогічних працівників з вегетативного розмноження сенполій. Учасники майстер-класу власноруч навчалися виконувати розмноження сенполій.

7 листопада 2014 р.

Фрагменту уроку з виробничого навчання, викладач Хміль А.К.

Після вивчення теми «Заповнення платіжних доручень по розрахунках з постачальниками, покупцями та іншими дебіторами та кредиторами»  учні, які навчаються за професією «Оператор комп’ютерного набору, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних» знатимуть, як заповнюються платіжні доручення по розрахунках з постачальниками, покупцями та іншими дебіторами та кредиторами, як документально так і з використанням ІКТ.

Оскільки дана професія передбачає знання не тільки документального ведення обліку, а і електронного, учням було запропоновано заповнити платіжне доручення в електронному вигляді. Результати роботи відображалися на мультимедійній дошці. Таким чином учні мали змогу перевіряти свої виконані вправи самостійно, звіряючись із електронним розв’язанням. 

Майстер-клас з виготовлення мастики.

Майстри в/н Воскобойник А.І., Королько С.Л.  провели майстер-клас з виготовлення цукрової мастики та оздоблень із неї. Продемонстровано способи оздоблення тортів за допомогою мастики. Майстер Королько С.Л. продемонструвала спосіб виготовлення цукрової мастики із цукерок «Марш-меллоу» та ліплення троянди з неї і розповіла як можна оздобити торт (покриття шоколадною помадкою, нанесення бордюру з крему та створення композиції з квітів, які виготовлені з мастики). Майстер в/н Воскобойник А.І. ознайомила із прийомами покриття тортів обтяжкою з мастики (промислової), формами оздоблень: хризантеми, гербери, які виготовлені за допомогою спеціальних пристроїв – плунжерів.

     

Переглядів: 1889 | Додав: Адмін | Теги: Методичний тиждень | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: