П`ятниця, 03.05.2024, 06:00
Вітаю Вас, Гость
> Головна » 2015 » Березень » 23 » Проведення тижня світової літератури
 14:09 
Проведення тижня світової літератури

Проведення тижня світової літератури

16.03.2015-20.03.2015р.

 

Пікалова І.М.– викладач світової літератури

ПТУ № 50 м.Карлівка

 

КРІЗЬ ЧАС І ПРОСТІР, СТИЛІ, ВИЗНАННЯ,

ДО ТЕБЕ, ЯК ДО ДРУГА, СВІТЛА ПОВНЕ,

ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ СЛОВО ПРОМОВЛЯ!

 

Т. Мурзо

Позакласна робота із світової літератури є важливою складовою навчально-виховного процесу, адже має на меті залучення школярів до скарбниці світової літератури, є засобом формування в учнів інтересу до предмета, розширення і поглиблення знань. Одним із найбільш популярних аспектів позакласної роботи є предметний тиждень.

Література як один із видів мистецтва покликана збуджувати естетичні почуття. Головне — не залишити дитину байдужою, будити її думки і почуття, намагатися створювати такі умови, коли кожен захоче висловитись, а ще краще  коли блищатимуть очі, червонітимуть щоки від захоплення чи то думками і вчинками героїв, чи то власними думками.

Під час проведення тижня світової літератури можна поєднувати різні види творчої та пошукової діяльності, розвиваючи в такий спосіб художньо-естетичні смаки, дитячу винахідливість та кмітливість. Протягом нього діти отримають змогу торкнутися найвизначніших перлин світового літературного мистецтва.

Залучення людини до художньої культури, естетики дає  результати, коли воно починається змалку. Отож позакласна робота і має своїм найважливішим завданням посилити вплив літератури та мистецтва  на формування особистості, її інтелектуального потенціалу. Позакласна робота з літератури покликана сприяти виявленню обдарованих дітей та розвитку їх літературно – мистецьких здібностей.

У ході позакласної роботи зі світової літератури доречно зацікавлювати дітей не лише програмовим матеріалом, але й надавати їм додаткову інформацію, сприяти формуванню в учнів уявлень про єдність світового літературного, культурного й цивілізаційного процесу.

На сьогоднішній день особливо актуальною стає проблема розвитку читацької самостійності школярів та потреби реорганізації позакласної роботи, оскільки саме сформованість навичок самостійної роботи з книжкою є передумова інтелектуального та духовного світу.

Однією з головних передумов успішного проведення позакласної роботи зі світової літератури є збудження і підтримування в учнів інтересу до неї. Виховання глибокого інтелектуального інтересу є важливим завданням позаурочних заходів. Зацікавленість позакласною роботою  розвивається різними шляхами. Серед них чи не на першому місці стоїть розуміння учнями значення української літератури як навчальної дисципліни для освіти й загального розвитку людини. Систематично практикуючи позакласні заходи з літератури, викладач  дає можливість дітям пересвідчитись у практичній цінності позакласної роботи, у позитивному впливові її на знання й навички з літератури. Часто в позакласній роботі використовуються цікаві за формою проведення види роботи. Вони ефективні лише тоді, коли  є змістовнми та вимагають застосування знань з  літератури, приурочені певній темі – темі позакласного заходу, на якому практикуються. Серед цікавих за формою проведення вправ на особливу увагу заслуговують ігри.

Завдання позакласної роботи — закріплення, збагачення та поглиблення знань, набутих у процесі навчання, застосування їх на практиці; розширення загальноосвітнього кругозору учнів, формування в них наукового світогляду, вироблення вмінь і навичок самоосвіти; виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей та нахилів; організація дозвілля школярів, культурного відпочинку та розумних розваг; поширення виховного впливу на учнів у різних напрямах виховання.

З 16  по 20 березня 2015 року в училищі  проходив тиждень світової літератури. Протягом п’яти днів учні демонстрували творчі здібності, ерудицію, акторську майстерність, приймали участь  заходах, виставках конкурсах. Під час проведення  таких заходів учні дізнались багато цікавого про життя і творчість письменників, збагатилися знаннями про кращі твори світової літератури,  переглянули новинки художньої літератури.

План 
проведення тижня 
світової літератури

 

Понеділок

  • Випуск газети «Тиждень світової літератури»
  • Інформаційні хвилинки «Цікаві факти про письменників»

Вівторок

  • Конкурс-виставка  учнівських рефератів
  • Випуск «Літературного вісника»
  • Позакласний захід «Поезія – це завжди неповторність…»

Середа

  • Виставка – ілюстрація «Сторінками улюблених книг»
  • Позакласний захід «Що?Де?Коли?»

Четвер

  • «Літературна вікторина»
  • Позакласний захід «Сторінками поезій В. Вітмена»

П'ятниця

  • Конкурс на кращу учнівську презентацію
  • Підведення підсумків тижня

У понеділок, 16.03.2015 року, у холі училища було оформлено коллаж «Тиждень світової літератури» - тематичну газету та  підбірку  цікавих матеріалів про письменників та поетів:

 

Цього ж дня учнями груп ЕВ-12 та ТВ-23 було проведено інформаційні  хвилинки «Цікаві факти про письменників» в усіх навчальних групах, учням було дуже цікаво дізнатися про нові факти з життя митців.

 

У вівторок, 17.03.2015р. було випущено газету  «Літературний вісник», проведено виставку-конкурс учнівських рефератів та визначено переможців:

1 місце –Лазарєва Ксенія (група КК-11)

2 місце – Пліш Анжела (група ОК-14)

3 місце  - Сириця Дмитро (група ЕВ-22)

 

У цей же день з учнями групи  КК-31 було проведено позакласний захід «Поезія – це завжди неповторність…». Учні долучилися до поетичної скарбнички  світової  літератури, продемонстрували свої навички декламації віршів.

 

У середу, 18.03.2015р.  учні училища переглянули  виставку – ілюстрацію «Сторінками улюблених книг»:

 

Цього ж дня  між учнями груп ЕВ-12 та КК-31 було проведено позакласний захід «Що?Де?Коли?».Учні  в  ігровій  формі продемонстрували свої знання з предмету.

 

У четвер, 19.03.15р. у бібліотеці між учнями групи ОК-24 була проведена «Літературна вікторина»

 

У цей же день для учнів групи ТВ-23 було проведено позакласний захід «Сторінками поезій В.Вітмена». Учні дізналися багато нового і цікавого про цього поета, читали та аналізували його поезії.

 

У п’ятницю, 20.03.15р., було проведено конкурс на кращу учнівську презентацію та визначено переможців:

1 місце – Положишник Дар'я (группа ОК – 24)

2 місце – Ліскевич Валентин (группа ЕВ-22)

3 місце –Колодка Ярослав (група ЕВ-12)

Заходи, проведені протягом тижня світової літератури,  сприяють підвищенню інтересу учнів до уроків світової літератури, виховують повагу до національних літератур та культур, традицій народів світу, навчають висловлювати та відстоювати власну думку, формують естетичні смаки. Беручи участь у  таких заходах, учні училища  розвивають власні творчі здібності та логічне мислення.

Переглядів: 1105 | Додав: Адмін | Теги: Проведення тижня світової літератур | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: